Parkinson, Nöromodülasyon Teknikleriyle Kontrol Edilebilir
Parkinson, orta yaşlarda görülen ve önemli sorunlara yol açan Alzheimer’dan sonra en sık görülen ikinci hastalık olarak tanımlanıyor. Hastalarda motor disfonksiyon, uyku bozuklukları, depresyon, stabilite sorunları ve huysuzluk olabilir. Parkinson hastalığında sınır sistemi düzenleyici TMS tedavisi ile başarılı sonuçlar alınabilir. Memorial Hizmet Hastanesi Nöromodülasyon Merkezi’nden Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Talip Asil, Parkinson hastalığı ve tedavi sistemleri hakkında bilgi verdi.
Parkinson hastalığı, motor koordinasyon bozukluğu, hareketlerde yavaşlama veya ekstremitelerde titremenin eşlik ettiği, nöronların hasar gördüğü bir hastalıktır. Parkinson hastalığı, orta yaşlı kişilerde görülen ve önemli sorunlara neden olan bir hastalık olarak biliniyor. Motor disfonksiyonun yanı sıra uyku bozuklukları, depresyon, stabilite bozuklukları ve korku bozuklukları gibi hareket sistemi dışında birçok soruna da neden olur. Parkinson hastalığının iyileştirici bir tedavisi yoktur. Kullanılan ilaçlar hastaların semptomlarını iyileştirebilmekte ve günlük yaşam kalitelerini artırabilmektedir. Hastalığın ilerlediği veya ilaç tedavilerinin yan etkilerinin ortaya çıktığı dönemlerde Parkinson hastalarında ilaç tedavilerinin yanı sıra nöromodülasyon teknikleri ile de çok başarılı sonuçlar alınabilmektedir.
TMS, Parkinson hastalarının hayatını kolaylaştırıyor
Transkraniyal Manyetik Stimülasyon yani TMS uygulamaları, Parkinson hastalarında ilaç tedavilerine ek olarak kullanılan bir nöromodülasyon tekniğidir. TMS özellikle motor olmayan fonksiyonların gelişimine katkıda bulunabilir. İlaç ihtiyacını azaltarak hastalığın uzun vadeli yönetimini kolaylaştırır. TMS, Parkinson hastalarında ilaç tedavisi, rehabilitasyon, diyet ve egzersiz programları ile bütüncül planlandığında etkili olabilen bir tedavi yöntemidir. İlaç tedavileri veya diğer tedavi yöntemlerinin yerine kullanılmaz.
Beyin DBS ile uyarılır
Derin Beyin Stimülasyonu sistemi (DBS) ile, bozulan devrelerin kararlılığını yeniden sağlamak ve o bölgedeki olağandışı aktivitenin üstesinden gelmek için makul beyin bölgelerine elektriksel uyarılar gönderilir. DBS, medikal tedavi ile yeterince kontrol altına alınamayan nörolojik bozukluğu olan hastalarda cerrahi bir seçenek olabilir. Bu tedavide elektrotlar aracılığıyla beynin belirli bölgelerine küçük elektrik akımı darbeleri uygulanır. Bu elektrotlar, derinin altından geçen tellerle, genellikle köprücük kemiğinin altına hızla implante edilen programlanabilir bir “dahili puls üretecine” bağlanır. Kalp pili şeklinde darbeler üretmek için bir pil ve bazı elektronik bileşenler içerir. Cihaz, hareket kontrolünde yer alan belirli beyin bölgelerine elektriksel stimülasyon sağlar. Beynin belirli bölgelerindeki elektrik stimülasyonu, Parkinson hastalığında bozulan devrelerin kararlılığını geri kazandırır.
DBS tedavisi öncesinde hastanın kullandığı ilaç tedavisi ve ameliyatın riskleri dikkatle değerlendirilmelidir. Beyine elektrot yerleştirilmesi riskli bir işlem olabileceğinden ameliyat öncesi uzman doktorlar tarafından kontrol edilmelidir. Değerleme sürecinde mutlaka bir beyin cerrahı, bir nörolog ve çoğu zaman da bir psikolog bulunmalıdır.
Parkinson hastalığında multidisipliner yaklaşım önemlidir
Parkinson hastalığı tedavisi sadece ilaç tedavisi ile yapılabilecek bir tedavi değildir. Uygun eğitim ve diyet programlarının planlanması ile noninvaziv ve invaziv nöromodülasyon tekniklerinin kullanılması hastaların yaşam kalitelerini arttırır. Hastaya multidisipliner yaklaşmak ve hastayı bir bütün olarak değerlendirmek tedavi sürecinin başarısını ve hasta memnuniyetini artırır.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı