MASFED Başkanı Erkoç: “Aralık ayı hem sıfır hem de 2. el araçlar için yoğun geçti”
Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Lideri Aydın Erkoç, 2022 yılı ikinci el piyasasını değerlendirdi.
MASFED’den yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Erkoç, 2022 yılında yeni araç temininde yaşanan sıkıntıların devam ettiğini belirterek, özellikle yılın ikinci yarısında ciddi bir daralma yaşandığını vurguladı.
Aralık ayında bariz bir canlanma yaşandığına değinen Erkoç, yıl genelinde 2. el pazarında üretilen toplam araç sayısının 6 milyon 396 bin 191 adede ulaştığını bildirdi.
Yılın son ayında hem sıfır araç satışlarında hem de 2. el pazar cirolarında gözle görülür bir hareketlilik yaşandığına dikkat çeken Erkoç, şöyle konuştu:
“2021 yılında 6 milyon 15 bin 43 adet olan ikinci el otomobil pazarı, 2022 yılını yüzde 6,3 artışla 6 milyon 396 bin 191 adet olarak kapattı. talebi ikinci ele kaydırdı, ikinci el piyasasında arz da azaldı.Ayrıca finansmana erişimdeki güçlükler, enflasyon ve maliyet artışları nedeniyle araç fiyatlarının artması yaz aylarından itibaren reyonda durgunluğa neden oldu.
Ancak 2022 yılının Aralık ayında gözle görülür bir toparlanmadan bahsetmek mümkün. Özellikle Temmuz-Kasım döneminde yaşanan düşüşlerin ardından Aralık ayında otomobil cirosu bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 24,9 artarak 764 bin 329 adet oldu. . Bunda sıfır araçlarda ÖTV indiriminin beklentileri yeterince karşılamaması ve devam eden arz açığının tam olarak giderilememesi ve talebin ikinci ele kayması etkili oldu. Aylık en yüksek seviyelere araç ve toplam araç sürelerinde Aralık ayında ulaşıldı.”
-Toplam aşamalar 10 milyona yaklaştı
Erkoç, geçen Aralık ayında otomobilde olduğu gibi diğer araçlarda da canlanan satışların yıllık kümülatif satış adetlerini artırdığını belirtti. Erkoç’un verdiği bilgiye göre, ikinci el dönemde yapılan toplam motorlu araç sayısı diğer araçlarla birlikte geçen yılın tamamında yüzde 8,5 artışla 9 milyon 563 bin 925 adet oldu.
2022’de 2.lik; 1 milyon 564 bin 826 kamyonet, 771 bin 856 motosiklet, 354 bin 832 traktör, 226 bin 382 tır, 181 bin 493 minibüs, 51 bin 68 otobüs ve 17 bin 277 özel amaçlı araç devredildi. Bir önceki yıla göre en yüksek artış yüzde 36,8 ile motosiklette görülürken, minibüs ve otobüs satışları bir önceki yıla göre hemen hemen aynı kaldı.
Aralık ayındaki canlanmada tüketici güvenindeki iyileşme ile asgari ücret ve memur maaşlarındaki artışla birlikte alım gücünün artmasının etkili olduğuna değinen Erkoç, “Memur ve emekli aylıklarında asgari ücretteki artışlar genel bir iyimserlik yarattı. Tüketici nezdinde bu iyimserlik ortamı, tüketiciyi ihtiyaçlarını karşılamaya ve satın almalar yapmaya yöneltti.
Ancak bu canlılığın devam etmesi için taşıt kredilerinin vade ve faiz koşullarının iyileştirilmesi gerekiyor. Şu anda vade sayıları düşük, faiz oranları yüksek. Vatandaşlarımız banka kredilerine erişimde zorluk yaşıyor. Bu bahiste kalıcı analizlerin üretilmesi gerekiyor” dedi.
Sıfır araç stokundaki zorluklar ve maliyet artışları nedeniyle 2023 yılının prestijiyle birlikte araç fiyatlarında artışlar yaşandığını belirten Erkoç, yeni araç temininde sıkıntının devam edebileceğini ve artışla birlikte fiyat artışlarının da devam edebileceğini hatırlattı. 2. el araçlara olan talepte.
Erkoç, ihtiyaç sahibi vatandaşların tatil ya da yaz tatili dönemlerini beklemeden bir an önce araçlarına kavuşması gerektiğini belirtti.