Şimdi yapmazsak şehirde kimse kalmayacak: Deprem bölgesinden bir yaşamsal davet daha.
Haber7- Özel- ANTAKYA
Kahramanmaraş merkezli ve 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki büyük depremde 40 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybetti. Depremden etkilenen illerde 105 bin kişi yıkıldı veya ağır hasar gördü. Yıkılan bu yapıların değerli bir kısmı ise bölgede yaşayan 13,5 milyon vatandaşın geçim kaynağı olan iş yeri, fabrika ve ofislerle ilgili.
Türkiye, Kahramanmaraş merkezli depremlerin yaralarını sarmaya çalışıyor. 6 Şubat’ta peş peşe meydana gelen sarsıntılarda büyük yıkım yaşandı. Başta Kahramanmaraş, Hatay ve Adıyaman olmak üzere 11 ilde büyük yıkım yaşandı. Resmi rakamlara göre 7 bin 584 bina yıkıldı veya ağır hasar gördü. Depremin yıkıcı etkisini en sarsıcı şekilde özetleyen gerçek, toplam 13,5 milyon insanın bu felaketten doğrudan etkilenmiş olmasıdır.
Haber7 ekibi depremden en çok zarar gören illerden biri olan Antakya’daydı. Burada grubumuza açıklamalarda bulunan iş dünyası temsilcileri ve esnaflar çok değerli bir konuya dikkat çekti. Kentte istihdam sağlayan iş merkezleri ve sanayi siteleri çöktü. Bu da deprem sonrası kent dışına göçü en çok tetikleyen etkenlerden biri olarak öne çıkıyor.
“DEPREM BÖLGELERİNİN YENİDEN YÜKSELMESİ İÇİN İŞYERLERİMİZİN İHTİYACI VAR”
Muhabirlerimizin sorularını yanıtlayan Antakya Mobilya Sanayici İş İnsanları Derneği Lideri İsa Kapan bu acı gerçeği, “İş yerlerimiz evden daha önemli. 2-3 senedir çadırda kalıyorum. İnsan olarak temel ihtiyaçlarımız var. Çalıştığımızı ve ürettiğimizi vurguladı” dedi. Antakya’nın yeniden ayağa kalkması için bir an önce istihdam sağlanması gerektiğini belirten Kapan, bu konuda devlete güvendiklerini vurguladı.
‘YARDIM EDEN HERKESİNDEN ALLAH RAZI OLSUN’
Kapan, Hatay’ın büyük bir felaket yaşadığını söyledi. “Allah devletimizden, hayırseverlerimizden ve kurumlarımızdan razı olsun. Ülkemizin, devletimizin ne kadar güçlü olduğunu gördük. Tüm kurumları, sivil toplum kuruluşları ve hayırseverleriyle buradaydı. Bir yandan enkazı kaldırmaya çalışıyoruz. Bazı akrabalarımız hala enkaz altında. Bu büyük bir yıkımdı.”söz konusu.
‘İNSANLARIMIZ GÖÇ ETMEYE BAŞLADI’
Depremin ardından çok sayıda kent sakininin göç ettiğini belirten Kapan, kentin en kısa sürede inşa edileceğine inandığını vurguladı:
“SANAYİYE YAKIN PREFABRİK EVLER EN HIZLI ÇÖZÜM OLACAKTIR”
Kapan, Hatay’da işletmelerin ayakta kalabilmesi ve iş gücünü kaybetmemesi için yapılması gerekenlere de dikkat çekti. “Geçici barınakların kurulması çok hızlı bir şekilde yapılıyor ki bu kuruluyor. Prefabrik evler sanayi bölgesi ve fabrikaların yakınına bir tanesi iki yıl kalabilecek şekilde yapılmalıdır. Konteyner evlerin kurulması ve iş gücünün orada geçici olarak barınması ve burada, şehir merkezinin biraz dışında var olan ihracatçı firmaların hayatta kalması için çok önemli. Devletimiz şehri yeniden kurarken iş dünyası da üzerine düşeni yapacaktır.”terimleri kullandı.
“HIZLI GÖÇÜ ÖNLEMEMİZ GEREKİYOR”
Kapan, hemşerilerine ve iş dünyasına da davette bulundu:
“Depremi yaşadık. Allah bize nasip etti, yaşıyoruz. Ölebilirdik ama ölüm haktır. Ancak geri kalan insanımızın da en az hayırseverler, devletimiz, patronları ve çalışanları kadar kendi şehri için çaba göstermesi gerekiyor. Üretmeye ve ihraç etmeye devam edeceğiz. İnsanımızın burada tutunabilmesi, çok fazla insanın göç etmemesi ve gidenlerin geri dönebilmesi için iş dünyamızın çok hızlı devreye girmesi gerekiyor.
EN AZ EVİMİZ KADAR ÖNEMLİ
Birçok patronumuz da burada heba oldu. Artık Antakya Küçük Sanayi Sitesindeyiz. Burası tamamen yok edildi. Bu insanların ekmek kapısı. Geçici de olsa insanların çalışabileceği işyerleri açılmalıdır. İşletmelerimizin açılması gerekiyor. Burası en az konutlarımız kadar değerli.”
Ekmek kapısının değerine işaret eden Kapan, gerekirse 2-3 yıl çadırda kalabileceğini ancak Hatay’ın yeniden gelişmesi gerektiğini vurguladı:
“Benim evim de ağır hasar gördü ve enkaz olarak kabul edildi. İş yerlerimiz evden daha önemli. 2-3 senedir çadırda kalıyorum. İnsan olarak temel ihtiyaçlarımız var. Kaldırdıktan sonra çadır ya da villa sahibi olmak pek bir şeyi değiştirmiyor. Ama iş yerlerimiz insanımızın ekmek sepetidir. Hatay çok büyük bir nüfusa sahiptir. İnsanlarımızı burada barındırmamız gerekiyor ve geçici olarak ayrılanlar geri dönmek zorunda. Bunun için şantiyelerin açılması gerekiyor.”
“FABRİKALARIMIZ İKİ HAFTA İÇİNDE ÇALIŞMAYA BAŞLAYACAK”
Hatay’ın mali kaybı sorulduğunda Kapan, şu yanıtı verdi:
“İddia bulamayacağım. Önemli kayıplar var. Mobilya Sanayi Sitemiz var, yeni yapıldı. Allah devletimizden ve bakanlığımızdan razı olsun. İki yıl önce yapıldı. Ayakta ama iş gücü kaybı var. %100 ihracat yapan bir sitedir. Sayın Cumhurbaşkanımız Ocak ayında bir tweet ile bunu onurlandırdı. Geçen yıl 154 milyon dolar ihracat yaptı. Sadece ihracattan bahsediyorum. Orada önemli bir hasarımız yok, ayakta. İnşallah en kısa sürede çalışmaya başlar. Önümüzdeki hafta veya haftaya tüm fabrikalarımız çalışmaya başlayacak.
O bizim sektörümüzün, Yeni Sanayi Sitesi’nin dedesidir. Burası tamamen yıkıldı. Burada da insanların bir an önce çalışabilecekleri kurallar istiyoruz. Bu mutlaka sağlanmalı ki hem insanımız hem de esnafımız şehri terk etmesin. Devletimizin çok güçlü olduğuna inanıyoruz. Motivasyonumuz yeterli. Bizim moralimiz o anlamda yok. Biz inançlı insanlarız, bu bir doğal afettir. Ülkemiz daha önce başka yerlerde yaşadı ve aştı, burada da geçecektir.”
“BARAJ YIKILMADI VE SİLAHLI ÇETELER BULUNMADI”
Kapan, Hatay ile ilgili kuşkonmaz haberlerine sözlerinin sonunda tepki gösterdi. Kenti dolaşan silahlı çetelerin barajı yıkma tezinin tamamen saçmalık olduğunu vurgulayan Kapan, şunları kaydetti: Güvenlik güçlerimiz eşyalarımızı koruyor. Güvenlik sorunumuz yok. Baraj da patlamadı, saçmalık. Kuşkonmaz, kötü niyetli insanların haberi”dedi.