Ekonomi

NY Fed, gayrimenkul kredilerinde gizli risklere dikkat çekiyor

New York Federal Rezerv Bankası bugün yayınladığı bir raporda, bankaların potansiyel kayıpları gizlemek için ticari gayrimenkul (CRE) kredilerinin şartlarını değiştirdiğini ve bunun finansal sistem için risk oluşturduğunu vurguladı. CRE sektörü, pandemi sonrasında uzaktan çalışma ve karantinalar nedeniyle ofis alanlarına olan talebin azalmasıyla birlikte zorlanmaya devam ediyor. Bu zorluklara rağmen, sektör henüz önemli bir toparlanma belirtisi göstermedi.

Rapor, 2022 baharından bu yana bankaların “uzat ve görmezden gel” olarak adlandırılan bir uygulamaya başvurduğuna dikkat çekiyor. Bu uygulamada bankalar, sermaye kayıplarını önlemek için sorunlu CRE ipoteklerinin vadelerini uzatıyor. Bu durum, yanlış kredi tahsisine ve artan finansal kırılganlığa yol açtı. Çalışmanın yazarları, bu tür kredilerle ilgili sorunların hızla ortaya çıkabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Federal Rezerv yetkilileri, CRE kredileri olan bankalar arasında yönetilebilir bazı zorluklar öngörmüş, sorunların küçük çaplı olacağını, öncelikle küçük bankaları etkileyeceğini ve kademeli olarak ortaya çıkacağını beklemişlerdi. Buna rağmen, geniş piyasa şu ana kadar büyük aksaklıklar yaşamadı; özellikle daha az sermayeli bankalar arasında sorunlu krediler ve net zarar kayıtları düşük seviyelerde kaldı.

Bankalar, 2023’ün son çeyreği itibarıyla 5,8 trilyon dolarlık CRE kredi piyasasının %50,7’sini elinde bulunduruyor. Rapor, menkul kıymet varlıklarındaki kayıplar nedeniyle daha zayıf sermaye seviyelerine sahip bankaların kredi vadelerini uzatma olasılığının daha yüksek olduğunu gösteriyor. Bu vade uzatmaları, yeni CRE kredileri vermeyi zorlaştırdı ve önemli sayıda kredinin aynı anda vadesi gelebileceği, potansiyel olarak büyük kayıplara yol açabilecek bir “vade duvarı” olasılığını artırdı.

Çalışma, zayıf sermayeli bankalardan alınan CRE ipoteklerinin, daha iyi sermayeli kurumlara kıyasla vadelerinin uzatılma olasılığının biraz daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Ancak, Eylül ayında başlayan ve devam etmesi beklenen Federal Rezerv’in faiz indirimleri, CRE kredi piyasasına bir miktar rahatlama getirebilir.

İlgili bir haberde, Moody’s Pazartesi günü bankacılık sektörüne ilişkin görünümünü durağana yükseltti. Bu değişikliği, özellikle CRE kredileri için faiz indirimlerine bağlı olarak varlık kalitesinin istikrar kazanmasına bağladı. Ek olarak, Goldman Sachs’ın Eylül sonunda yayınladığı bir rapor, CRE kredi piyasasının daha yavaş bir hızda genişlediğini, ancak sektörde bir kredi sıkışıklığına dair çok az kanıt olduğunu gözlemledi.

Bu makaleye Reuters katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

haber-mengen.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu