Haber

Boykot Truva’ya olan talebi patlattı!

Gülsüm YILDIRIM – Zübeyde ÖZLÜ – Herkes Duysun / BURSA (İGFA) – İşgalci İsrail’e destek veren markalara yönelik boykot aralıksız devam ederken vatandaşlar, Siyonist sermayenin ödeme sistemleri olan ve İsrail’e maddi ve manevi destek sağlayan MasterCard ve Visa yerine yerel ödeme sistemi Troy’a yöneldi. Troy logolu kredi kartlarına talep son günlerde hızla artarken, kart alımlarında belirlenen fiyatlar yurt dışına çıkmıyor, Türkiye’de kalıyor.

Doç. Yerli ödeme sistemi Troy’un başarısı hakkında Prof. Dr. Yusuf Dinç, Herkes Duysun’a açıklamalarda bulundu.

FİNANSAL BOYKOTUN ÖNEMİ

Doç. Boykotun Troy üzerinden finansal sisteme gerçek bir kanal bulmasının önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Yusuf Dinç, “Bu anlamda Türkiye’nin yerli ve milli çalışmalarının ve sistemlerinin varlıklarını harekete geçirmesi gerekiyor. Bu açıdan Troy’un farkındalık yaratması çok değerliydi. Natural Troy’un temel işlevi, nakit işlemlere alternatif sunan bir ödeme sistemi sunmasıdır. Nakit işlemlerin maliyetinin nispeten yüksek olması nedeniyle kartlı sistemlere yönelme söz konusu ve bu da bir altyapı gerektiriyor. Dünyada Visa ve Mastercard bunu çoğunlukla yaygın ağları sayesinde sağlıyor ancak birçok kart yurt içinde kullanılıyor ve yurt dışı alışveriş sitelerinde kart kullanımı tercih edilmiyor. “Bu şartlarda tamamen ülkeye özel bir sistem kurmak çok mantıklı göründü” dedi.

“TROYA’YI GÜVENLE KULLANABİLİRİZ”

Dinç, Troy’un bugüne kadar olgunlaşmasını sağlamak için sadece yurt içinde değil, yurt dışında da anlaşmalar geliştirerek yeni alanlar açma yoluna gittiğini belirterek, şöyle konuştu: “Dünyada birçok ülke Troy altyapısından hizmet alabiliyor. ama yine de gelişmeye ihtiyaçları var. Altyapı sağlayan sistemlerin her alımdan komisyon aldığını ve bu komisyonların Türkiye’nin gideri olarak karşımıza çıktığını söyleyebiliriz. “Troy’u kullanırsak bu varlıkların yurt içinde değerlenmesini sağlayacağımızı düşünüyorum.” sözlerini kullandı.

“FİLİSTİN TOPRAĞI DÜNYANIN EN GÜVENLİ YERİ HALİNE GELMİŞTİ”

Doç. Prof., İsrail’i destekleyen küresel ödeme sistemlerinden vazgeçerek kamuoyunun farkındalığına dikkat çekmenin değerini vurguladı. Dr. Yusuf Dinç, sorunun insani açıdan da değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizerek, şöyle konuştu:

“Bunların hepsi işin maddi boyutu ama bir yandan da işin insani boyutu var. İsrail’in gerçekleştirdiği soykırımı pekiştirmemek için insanlar İsrail’le ilgili iş ve hizmetlerden uzaklaşıyor. Bir toplumun farkındalığı diğer toplumları harekete geçirebilir. Diğer ülkeler Mastercard ve Visa’ya karşı kendi altyapılarını oluşturabilirler. Troy’un başarılı bir proje olduğunu söyleyebilirim. Dünyanın başka yerlerinde de alternatif ödeme sistemlerinin geliştirilmesi motive edici olacaktır. Bu, soykırımı gerçekleştiren taraf açısından etkileyici olabilir, çünkü ‘İsrail Projesi’ bir güvenlik ve refah projesidir. Şu anda işgal ettiği Filistin toprakları dünyanın en inançsız yeri haline geldi. Refah açısından önemli kayıplara uğraması halinde bu projelerin sunduğu teklifler geçersiz hale gelecek ve dolayısıyla ayakta kalmayabilir. “Boykot durumunun büyük bir değeri var, en azından kayıtsız kalma zorunluluğuna karşı bir tepki olarak görülebilir.”

“FİNANS ANTİ DEMOKRATİK BİR ALANDIR”

Doç. Bankaların müşterilerine kendi çıkarları doğrultusunda ödeme altyapısını dayattığını söyleyen Prof. Yusuf Dinç, kartların Türkiye’de büyük ölçüde dünyadaki insanların taleplerinden bağımsız olarak üretildiğini belirterek, “Yani bir banka, müşterisine kart üretirken hangi altyapıyı kullanmak istediğini sormaz. Müşterilerine kendi çıkarları doğrultusunda bunu dayatabilirler. Visa ve Mastercard’dan birini otomatik olarak tanımlarlar. Bugün bu sistem değişti, artık bankalar ödeme altyapısı tercihlerini sormak zorunda kalıyor. kartlı geçiş bankanın inisiyatifinden müşterinin inisiyatifine geçiyor. Bu aslında finansta çözüm üretmek, alternatifler geliştirmek ve demokratikleşme anlamına geliyor. Finans anti-demokratik bir alan çünkü Türkiye finans alanında bir pazar. “Eğer Türkiye Finansta yer edinirse daha fazla ürün ve hizmetin daha demokratik bir şekilde sunulduğunu görecek” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu